top of page

A csontjaid legnagyobb ellensége



Valószínűleg már mindenki hallotta, hogy a tej azért fontos az emberek számára, hogy erős csontozatuk legyen. A tejben sok a kalcium, és a sok kalcium jót tesz a csontozatnak – ezt szerintem ezerszer hallottuk már. A kérdés az, hogy ez valóban így van vagy ez csak egy elhíresült tévedés? Vajon mi lehet az igazság?

A tej- és tejtermékek fogyasztásának egészségre vonatkozó hatásaival kapcsolatban mindig is óriási vita volt – és most is folyik ez a vita. A felhozott érveket figyelembe véve, ahol a legtöbb tejet fogyasztják, ott kellene a legegészségesebb csontozatú embereknek élnie. A kutatások bizonyították, hogy ez nem így van, sőt a tény az, hogy a legtöbb tejet fogyasztók csontjai a leggyengébbek.

Egészséges a tej?

Minél nagyobb a tej fogyasztás annál nagyobb a csontritkulás aránya – tehát pontosan az ellenkezője, mint amit a tejipar állít már oly rég óta. Az egyik elsődleges mechanizmus, amit előidéz az állati eredetű fehérje, az egy bizonyos metabolikus acidosis jelenség.

A szervezet ezt úgy tudja legyőzni, hogy a legegyszerűbben hozzáférhető sav tartalékra támaszkodik: nevezetesen a csontjainkban lévő kalciumra. Ahogy a kalciumot kivonja a csontokból, hogy a sav túlsúlyt semlegesítse, a csontjaink elgyengülnek.

Az alacsony zsírtartalmú tejek és tejtermékek átka

A tej egészségre hasznos tulajdonságainak megvédésére, több nemzeti egészségügyi szervezet azt javasolja, hogy alacsony zsírtartalmú tejet fogyasszunk. Csakhogy, amikor a zsírt kivonják a tejből, összességében a tejfehérje nagyobb arányban lesz jelen a tejben. Tehát fehérjében gazdagabbá válik és zsírban szegényebbé. Ha összevetjük ezt a magas fehérje tartalmú, és alacsony zsírtartalmú tejterméket, például a prosztata rákkal, az összefüggés olyan szoros, mint a dohányzás és a tüdőrák között.

A tejtermelés az állatok szempontjából

Az üsző az a fiatal lány tehén, aki még nem szült borjút. Amíg nem szül, addig képtelen tejet termelni. Miután a szülés megtörténik, fenntartják a szülés utáni állapotot, hogy folyamatosan termelhesse a tejet. Ezt 3-4 éven keresztül teszik meg az állattal. A szülés után az egész életüket az istállóban töltik, nem mehetnek ki a szabad levegőre és nem látnak többé friss füvet.

Egyáltalán meg tudjuk emészteni a tejet?

És végül érdemes azt is leszögezni, hogy biológiailag az ember képtelen megemészteni a tejet – legalábbis az orvosok ezt állítják. Tehát fogyasztunk egy olyan étel fajtát, amely rombolja a csontjaink egészségét és képtelenek vagyunk megemészteni. Ez nem hangzik túl bölcsen…


bottom of page